Woo­Commerce, dé WordPress plugin voor jouw online shop!

Wat is WooCommerce?

En waarvoor kunnen we het gebruiken. WooCommerce is een WordPress plugin, gemaakt om jouw website om te zetten tot een E-commerce platform, of makkelijker gezegd een online shop. WooCommerce is een open source plugin, dit betekent dat iedereen gratis toegang heeft tot de plugin en zelf uitbreidingen of aanpassingen kan maken.

Zodra je WooCommerce op je WordPress website hebt geïnstalleerd kun je direct aan de slag met het opzetten van je webshop. Mede dankzij de gemakkelijke installatiewizard staan de eerste functionaliteiten van je e-commerce site al binnen enkele minuten! Hierin vul je de gewenste adres- en contactgegevens in, geef je aan in welke je landen wilt verkopen en verzenden, en binnen welke voor sector jouw bedrijf valt.

De plugin maakt verschillende Post Types aan binnen het WordPress CMS van je site om het zo gemakkelijk mogelijk te houden. Je krijgt diverse overzichten met alle bestellingen, klanten, rapporten en je producten.

De voordelen van WooCommerce

WooCommerce staat bekend om zijn gebruiksgemak en snelheid, en mogelijkheden om (gratis) uitbreidingen toe te voegen. Het is geschikt voor kleine tot middelgrote webshops. Heb je meer dan 200 producten of variaties, dan kun je beter voor een andere e-commerce oplossing kiezen. WooCommerce kan gebruikt worden voor verschillende doeleinde:

 • Producten
 • Abonnementen
 • Diensten
 • Downloadbare items
 • Online webinars of cursussen

Gemakkelijk uitbreiden

Verder kun je WooCommerce (bijna) eindeloos uitbreiden. Met diverse door WooCommerce geverifieerde plugins en extenties kun je gemakkelijk je e-commerce site personaliseren voor jouw en je gebruikers. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • WooCommerce Subscriptions
  Laat klanten iedere maand (tegen betaling) producten ontvangen.
 • WooCommerce Memberships
  Geef (betalende) klanten rechten tot betaalde artikelen, denk hierbij aan nieuws of kennis websites.
 • WooCommerce Bookings
  Laat je klanten een afspraak inplannen voor een webinar of cursus.

De nadelen van WooCommerce

Ook al wordt WooCommerce gebruikt door meer dan 4,5 miljoen e-commerce sites, zijn er ook tekortkomingen met WooCommerce.

Alleen voor WordPress.

Wil je migreren van het WordPress CMS naar een ander CMS zoals Drupal, dan kun je je WooCommerce installatie niet opnieuw gebruiken. De plugin is ook zo ingericht dat het op een WooCommerce (SQL) database werkt. Mocht je dus willen migreren naar een ander CMS, zal dit volledig opnieuw (om)gebouwd moeten worden.

Niet alles is gratis.

WooCommerce zelf is een gratis plugin. Echter zijn de meeste extenties betaald. In de meeste gevallen moet je hiervoor een jaarlijks abonnement afsluiten om de extenties van (veiligheid)updates te kunnen voorzien. Verder kosten de externe betaalmethodes vaak ook geld. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook per transactie. Zo brengt bijvoorbeeld Mollie (op het moment van schrijven) € 0,25 in rekening per iDeal transactie. Misschien kan deze subsidie meehelpen om te besparen op de kosten.